BIOTECH proizvodnja

Prvih sto dana BIOTECH-a

Prije tri mjeseca, izgrađen je i pušten u rad „Regionalni Centar za biotehnološka istraživanja i razvoj BPŽ” s ciljem osnaživanja poduzetništva i razvoja ideja te procjene svojih poduzetničkih prilika u području poljoprivrede.

Centar, zajedno sa školom, svojim partnerima i svim suradnicima, ima akcijski plan svih aktivnosti zadanih projektom koji se realiziraju prema postojećem planu, a već sada ima raznovrsnu i bogatu ponudu sadnog materijala.

Potpora malim i srednjim poduzetnicima u poljoprivredi

Pored ‘internih’ aktivnosti, Centar osigurava potporu malim i srednjim poduzetnicima u poljoprivredi te svim ljubiteljima zdravog, kvalitetnog i provjerenog uzgoja biljaka, bilo da ih sade kao komercijalni nasad bilo za svoje potrebe u vrtu, ili tek kao ukras na balkonu.

Sadašnje glavne aktivnosti centra su: proizvodnja sadnog materijala, uvođenje novih tehnologija u poljoprivrednu proizvodnju, edukacija svih dionika u sustavu poduzetništva i praćenje novih tehnologija u ovome sektoru rada.

U sklopu Centra nalaze se laboratorij za proizvodnju presadnica ‘in vitro’, kloniranjem. Ukratko, to je metoda umnožavanja biljaka u sterilnim uvjetima, na hranjivim medijima, točno određenog sastava i u kontroliranim uvjetima svjetla i temperature.

sadnice_biotech

Trenutno, u ponudi Centra je više od 25 vrsta sadnica

Novost u ponudi je sve traženija stevija, zamjena za šećer koju mogu koristiti dijabetičari. Stevija, osim što nije kalorična, dokazano je i izrazito zdrava biljka.

Istom metodom Centar proizvodi: kupinu, malinu, sibirsku borovnicu, višnju oblačinsku, biljku slatkog lista-steviju, ukrasnu trajnicu fotiniju.

Presadnice koje će Centar uzgojiti ovog proljeća naklijavanjem iz sjemena, ili ožiljavanjem iz reznica:

– Različite vrste ljetnica (vodenike, ukrasne kadulje, verbene, lobelije, kadifice, biljke za uređenje kamenjara i dr.)
– Trajnice (ukrasne koprive, begonije, campanula, delphinum, ukrasni čičak, santolina, cineraria)
– Začinsko bilje (bosiljak, majčina dušica, vlasac, kiselica, ružmarin, „vegeta”)
– Različite presadnice povrća novijeg sortimenta.

Odgojni cilj ovoga projekta jesu osnovne vještine koje ljudi trebaju za uspjeh u poslu

Prvo. Stvoriti poduzetne inovativne mlade ljude koji su spremni na rizik, fleksibilnost, istraživanje, usavršavanje, konkurenciju, borbu za kvalitetu.

Drugo. Svjesni svoje odgovornosti, svjesni kako stvaraju novu vrijednost , ne samo za sebe, nego i za društvo.
Treće. Svjesni kako je poduzetništvo kompleksan stvaralački projekt u kojemu moraju, ponajprije, stvoriti sebe.

Ovaj projekt, kako se bude širio, u svojim zacrtanim aktivnostima upošlajavati će nove djelatnike i stvarati mrežu poduzetnika kojima će Centar biti podrška u opstanku pred globalnom konkurencijom. Ove godine otvorit će tri do četiri nova radna mjesta u samom centru.

biotech_strojevi

Dobre navike zamijenite boljima!

Iako poljoprivrednici još uvijek nisu skloni promjeni dobrih starih ratarskih kultura, zemlju treba prilagoditi za sjetvu i drugih, nama još pomalo egzotičnih, biljaka (stevija, batat), što nije teško, posebno uz savjetodavnu ulogu Centra.

Oni koji su se odvažili i promijenili način poljoprivredne proizvodnje, te usvojili nove kulture, zauzvrat, dobili su veći prinos i profit.

Zašto ne živjeti bolje?

– Svojim primjerom, na zemlji koja je godinama bila ratarska površina, pokazat ćemo kako se kontroliranom gnojidbom i dobrom pripremom tla, mogu zasijati profitabilnije kulture i postići zavidna kvaliteta poljoprivrednih proizvoda i konkurentnost na tržištu. Nadamo se kako ćemo, na taj način, potaknuti poljoprivrednike na promjenu navika i pokretanje profitabilnije proizvodnje u budućnosti, poručuju iz Centra za biotehnološka istraživanja.

Škola je ponosna na devet realiziranih projekata – na nacionalnoj i međunarodnoj razinu – u iznosu oko 5,5 milijuna eura uloženih u poboljšanje njezinog obrazovnog i odgojnog sustava te uvjeta rada i življenja stanovništva Brodsko-Posavske Županije.

Svi zainteresirani poljoprivrednici mogu se obratiti u Ulicu Ivana Cankara 76, odnosno na telefon broj: 035 416 218, a više informacija o Centru možete uvijek dobiti na info@biotech.hr.