Brod dobio Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj

SLAVONSKI BROD – Jučer su u Slavonskom Brodu ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i brodsko-posavski župan Danijel Marušić svečano otvorili prvi u Hrvatskoj Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije, vrijedan 1,5 milijuna eura. Riječ je o projektu brodske Srednje škole Matija Antun Reljković realiziranom u suradnji s Brodsko-posavskom županijom, CTR-om, zagrebačkim Agronomskim fakultetom i Poljoprivrednom savjetodavnom službom. Sufinanciran je sredstvima EU iz fonda za Regionalni razvoj, a u tri objekta (laboratorij, proizvodni i edukacijski prostori) u budućnosti će osigurati potporu malim i srednjim poduzetnicima koji posluju u poljoprivredi.

Ravnatelj nekadašnje skromne slavonskobrodske Poljoprivredne škole, koja je prerasla u prestižni centar, Vlado Prskalo, kojega mnogi danas vide kao ravnatelja s vizijom, godinama je naglašavao potrebu obrazovanja učenika sukladno potrebama gospodarstva. U cilju dugoročnog razvoja svoje škole prije desetak godina kandidirao je prema IPA fondu i novi projekt Centra za biotehnologiju, koji je krenuo u realizaciju prije 21 mjesec. Sada je ugledao svjetlo dana. Pohvalivši dugogodišnjeg ravnatelja koji protekla dva desetljeća osmišljava odlične projekte, ministar Jakovina, i sam bivši učenik ove ustanove, kazao je kako je Vlado Prskalo od nekadašnje škole “na kraju grada“ stvorio centar izvrsnosti koji bi trebao biti uzor svim školama u Hrvatskoj i regiji.

– Ovo je škola za 22. stoljeće, a projekt koji će provoditi potreban je kako hrvatskoj poljoprivredi tako i znanosti – rekao je Jakovina.

Dodao je kako je godinama nedostajala poveznica između znanstvenog rada i primjenjivosti u realnom sektoru i naglasio kako je jedna od važnijih funkcija Centra edukacija i cjeloživotno obrazovanje, jer bez istraživanja i razvoja nema budućnosti.

– U Centru za biotehnologiju primjenjivat će se najsuvremenije i najkvalitetnije metode u proizvodnji biljaka. U svijetu se 90 posto sadnog materijala radi ovakvom tehnologijom – rekao je Prskalo, pokazujući novoizgrađene i opremljene laboratorije i komore za proizvodnju sadnica iz bezvirusnog sadnog materijala, iz kojih će poduzetnici dobiti sveobuhvatnu pomoć potrebnu kako bi razvili i unaprijedili vlastito poslovanje u poljoprivredi.

– Centar će zadovoljiti tri funkcije – edukativnu, istraživačku i gospodarsku, potaknut ćemo proizvodnju i znanstveni pristup cijeloj toj priči – ističe Prskalo.

Za sada jedini zaposleni u Centru, direktor Marko Šimić, kaže kako slijedi ustrojavanje tvrtke.

– Plan proizvodnje i financijski plan izrađen je za sljedeće tri godine, no moramo ih prilagoditi stvarnim mogućnostima Centra – naglasio je.

Marija RADOŠEVIĆ (Glas Slavonije) / Foto: Ivica Galović